Kaupunkipuiden suojaus kannattaa

Kaupunkipuiden arvo ja pitkäikäisyys turvataan hyväksi tiedetyillä suunnitteluratkaisuilla, hyvälaatuisilla taimilla ja ammattitaitoisesti hoitamalla. Katupuun suojauksen valinta, on yksi osa tässä ketjussa.

Kasvava puu on koko ikänsä alttiina kolhuille ja muille vaurioille. Katupuiden suojaus kannattaa, koska uuden taimen tai puun istuttaminen on kallis ja aikaa vievä prosessi. Katupuun rungon suojausta tarvitaan koko sen elinajaksi, varsinkin jos sen kasvupaikka on ahdas tai se sijaitsee kunnossapidettävien väylien välittömässä läheisyydessä. Puunsuojat koostuvat runkosuojasta ja juurisuojasta. Juurisuoja asennetaan sitä kantavan teräskehikon päälle. Runkosuoja kiinnitetään juurisuojaan ja se onnistuu parhaiten kun molemmat ovat samalta valmistajalta. Silloin koko paketti on suunniteltu toimimaan yhdessä ja antamaan katupuulle parhaan mahdollisen suojauksen.

Puunsuojat ovat tarkoitettu ottamaan vastaan iskut ja kolhut, joita niihin kohdistuu. Osan iskuista ne kestävät ilman mitään näkyvää vauriota. Monesti talvikunnossapito vaurioittaa pahiten runkosuojia. Runkosuojan vaihtamalla koko puunsuojaus saadaan palautettua entiselleen.

Juurisuojia on sekä nelikulmaisia että pyöreitä. Sisähalkaisija vaihtelee ja se mahdollista juuri tarpeeseen soveltuvan juurisuojan valinnan. Juurisuojan muotoilu voi olla perinteinen tai moderni, ympäristön mukaan.

Kantava kehys varmistaa kestävyyden

Katupuiden suojaus on varmistettava kantavalla ja tukevalla pohjalla. Juurisuojan teräksinen kehys voidaan valita sen mukaan kuinka painavia ajoneuvoja on odotettavissa sen yliajettavaksi. Yleisin mallimme on MD-kehys, joka kestää keskiraskaan ajoneuvon yliajon. Sen maksimi yliajopaino 6,5 tonnia. Järeämpi versio HD-kehys, kestää 11 tonnia yliajokuormaa.

Olemme toimittaneet ELPARK CIS-runkosuojia ja -juurisuojia kunnille ja kaupungeille (mm. Helsinki) sekä urakoitsijoille ympäri maata. Tutustu valikoimiin tarkemmin esitteessä. Juurisuojan asennusohje löytyy oikealta.

Valmistaja on englantilainen CIS Street Furniture.

 

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää