Rajoittaako epätietoisuus puukalusteiden käyttöä?

Miten puukalusteiden ulkonäkö muuttuu elinkaarensa aikana?
Tätä kysytään meiltä usein. Epätietoisuus saattaa rajoittaa puun käyttöä, usein täysin turhaan. Suurimmat ulkonäköön vaikuttavat tekijät ovat säärasitukset, kuten sade ja auringonsäteily. Lisäksi ilmansuunnalla ja ympärillä olevalla kasvillisuudella on vaikutusta ulkonäköön. Lähtökohtana pitää luonnollisesti olla ilmastoon ja käyttötarkoitukseen sopiva puulaji. Elpac tarjoaa seuraavat vaihtoehdot: lehtikuusi, douglaskuusi ja FSC kovapuu.
Yksinkertaistettu vastaus edellä olevaan kysymykseen olisi; harmaantuminen. Puun harmaantuminen ei tuota kuitenkaan tasaisen harmaata lopputulosta. Sen pinta ja väri elävät sekä muuttuvat vuosien kuluessa. Itse asiassa, harmaa pinta on suoja. Pienet kolhut tai lohkeamat eivät aiheuta ongelmia tai paikkamaalaustarvetta, koska ne saavat saman värin ajan kuluessa. Käsitelty puu harmaantuu hitaammin.

Kuvassa FALCO Bloc pikniksetti Tampereelta. Puupinnat ovat FSC-kovapuuta, joka luontaisesti kestää erittäin hyvin säärasituksia. Elinkaari 20-25 vuotta.
Voiko kosteuselämiseen vaikuttaa?
Puun kosteuseläminen ei ole tasaista. Se kutistuu ja laajenee eri tavoin vuosirenkaiden säteen ja tangentin sekä syiden suunnassa. Merkityksellistä on siis se, mistä kohtaa puunrunkoa puupenkin istuinlankut on sahattu. Myös puun massalla on vaikutusta. Mitä enemmän on massaa pinta-alaan nähden, sitä paremmin se pitää kosteuspitoisuuden tasaisena. Tämä puolestaan vähentää kosteuselämistä. Juuri kosteuselämisen takia on suositeltavaa, että puupenkin lankut olisivat leveämpiä ja paksumpia. Liian paksu puu kuitenkin jo halkeilee. Kuvassa NUSSER Dessau-penkki. Puulaji on Iroko (FSC 100%). Sijainnista ja huollosta riippuen, elinkaari on jopa 25 vuotta.

Miten ampiaiset liittyy tähän?
Vuosien kuluessa, puun pinnalle jää harmaata nukkaa, joka suojaa puuta auringonsäteilyltä. Sen johdosta puupinta myös tuntuu miellyttävän samettiselta. Tiesitkö, että tätä harmaata nukkaa ampiaiset käyttävät pesänsä muuraukseen.

Valitse täältä pitkä elinkaaren penkit!